22.11.08

pastirma


Genelde kahvaltilarda ve ramazan ayinda tükettigimiz pastirmayi evde yaptik ve simdi sizlere sunuyoruz.Yapimi kolay, tadi ise mukemmel.Sadece sabir gerektiren bir is ama sonucu cok guzel oluyor.

Yillar önce annannem yaparmis ve anneme sürekli tarifini verirmis annem ise cesaret edememis bugüne kadar,ama sonunda seytanin bacagini kirdi ve yapti, simdi ise vazgecmiyor .

not:pastirmayi servis yapmak yaklasik 3 haftayi aliyor.

malzemeler:

-3 kilo tüm dana eti (parca olmasin)

-2 kilo yemeklik tuz (gerekirse daha fazla)


cemeni arzuya göre istediginiz gibi yapabilirsiniz,benim tarifim;

-1 su bardagi cemen tozu

-1 cay kasigi tuz

-1 yk acisiz kirmizi toz biber

-1 yk acili kirmizi toz biber

-1 bas sarimsak (8-10 dis)

-aldigi kadar su.

yapilisi:

etimizin her tarafini tuzla kapliyoruz (etin hic bir yani görunmeyecek her tarafi tuza bulanacak).bir tahtanin üstüne koyuyoruz ve tahtanin bi kenarini hafif yüksek tutuyoruz etin üstünede agir bir tahta yada tas koyuyoruz ki suyu süzülsün.iki hafta boyunca et bu sekilde serin bir yerde bekliyor.iki hafta sonra et iyice süzülmüs ise yikiyoruz ve bütün tuzunu göturuyoruz.genis bir kaba su koyup eti bir gece suda bekletiyoruzki tuzu gitsin.Daha sonra etin bi ucundan diger ucuna ip geciriyoruz ve serin bir yerde bir yada iki gun kadar bekletiyoruz.Kuruyan eti aliyoruz, yaptigimiz cemeni her tarafini iyice kaplayacak sekilde sürüyoruz.Serin bir yerde asiyoruz ve cemen iyice kuruyana kadar bekletiyoruz(1-2gün).cemen kuruduktan sonra pastirmamiz hazir demektir.

Not: cemenin iyice kurumasi lazim aksi taktirde küflenebilir.

Not: pastirmayi temiz bir beze sarip bir posete koyup buzdolabinda saklayabilirsiniz.


cemenin yapilisi:

cemen tozuna alabildigi kadar su (yaklasik 1 sb bardagi kadar) koyuyoruz cemenimiz fazla sulu olmamali.iyice ezdigimiz sarimsaklari toz biberleri ve tuzu ekleyip iyice karistiriyoruz ve ete sürüyoruz.


Afiyet olsun ve kolay gelsin....

(internetten de yardim alinmistir.)

Hiç yorum yok:

 
Designed by Lena